reede, 26. november 2010

Oma kooli nädal

Ja ongi meie põnev oma kooli nädal lõpu saanud. Kogesime palju vana/uut ja huvitavat. Mõni asi meeldis, mõni mitte. Näiteks tekitas esmaspäeva hommikul hirmsat segadust ja vastumeelsust vahetunnis jalutamine. See oli tänapäeva lastele nii vastumeelt, et imelikul kombel kadusid esmaspäeval paljud lapsed vahetundides ära. Õpetajatel jäi vaid käsi laiutada, sest lapsed olid kui maa alla vajunud. Jäid vaid mõned üksikud õpilased, kes jalutasid ka ainult siis, kui õpetaja ise seda tegi.


Sööklas olid lauad paigutatud nii nagu vanasti, üheks pikaks lauaks ja igaüks istus sellele kohale, kuhu ta parajasti järjekorras istuma jõudis. Ei olnud meile harjumuspäraselt oma kohti. Söökla ukse ees kontrolliti käte pesemist. Teavitatud sai ka, et ühes praeguses söökla osas oli varem katlamaja, kuhu saadeti ulakaid poisse sütt loopima. :D



Kella helistati nädal aega vana koolikellaga, aga kuna see on ikka üsna vana, siis vajas ta ühel päeval remontimist ja sel päeval pidime leppima kaasaegse kellaga. :D



Fuajees (seal, kus vanasti oli kooli raamatukogu ja mingil ajal ka huvijuhi tuba) oli terve nädala väljas näitus vanadest õpikutest ja meie kooli vilistlaste klassipildid.



Teisipäeval said õpilased vahetundide ajal teha virgutusvõimlemist ja mängida vahetunnimänge akordioni saatel. Esinemas käis Järva-Jaani Keskkooli endine direktor Toomas Põldma, kes meenutas oma koolipõlve ja tööaastaid meie kooli direktorina.



Kolmapäeval toimusid tunnid vanade õpikute järgi. Tutvusime erinevate vanade aabitsatega. Oma õpetaja esimesest aabitsast kuulasime õpetaja esituses ühte luuletust-mõistatust ja lugesime koos loo, kuidas Taavi kirjutas kassi ühe s-iga. Lisaks lugesime vanu luuletusi Kauri ema aegsest aabitsast, millega esinesime ka neljapäevasel aktusel. Matemaatikas arvutasime vanade kaartide järgi ja kirjutasime pika arvutusülesande tahvlilt vihikusse ümber. Seejuures õppisime ülesande vormistust. Inimeseõpetuse tunnis vaatasime kaasavõetud vanu klassi- ja koolipilte. Eriti huvitav oli vaadata koolivorme, sest need olid pea kõikidel piltidel erinevad. Veel kirjutasime vanaaegselt paljundatud ehk käsitsi kopeerpaberiga kirjutatud töölehele oma koolist. Ka õpiabi tunnis sai kasutatud vanu teksti- ja pildikaarte. Tundus, et nende järgi oli lugemine huvitavam ja läks ladusamalt.



Neljapäeval toimus hariduselu 325. aastapäeva puhul pidulik aktus. Esmalt räägiti meile sellest, kuidas Järva-Jaanis üldse haridust andma hakati, kuulasime luuleringi luulekava, õppisime kõik koos selgeks laulu "Tere, kool!" ning siis sai iga klass esitada katkendi, luuletuse vm vanadest õpikutest. Meie klassist esinesid tublilt Sõprade luuletusega Markkus, Andris ja Kennet ning luuletusega Laps kiisule aabitsat õpetamas Heneriin, Martin, Kristi, Eeva, Liisa ja Merilin V. Ürituse kokkuvõtteks toimus viktoriin. Üllatavalt sai I-VI klassi arvestuses (12st võistkonnast) I klassi tüdrukute võistkond kolmanda koha! Kuni arvestati viktoriini tulemusi, mängisid lapsed taas vanu teada-tuntud mänge, mis kestavad põlvest-põlve. Mänguhoog ei raugenud ka siis, kui Heli oli taustamuusika ammu lõpetanud. :D



Täna said lapsed nädala lõpetuseks külastada kinomuuseumi, sest klassi ühiskülastused kinno multikaid või filme vaatama olid ju ka omal ajal tavapärased. Nädalat jäi lõpetama hariduselu aastapäevale pühendatud konverents vanematele õpilastele ja külalistele.



Sel nädalal oli võimalus tulla esinema meie klassile, jagada mälestusi kirjateel või piltide kaudu. Kahjuks ei avaldanud keegi vanematest ega vanavanematest soovi esinema tulla, aga tore, et mõni siiski kirjateel või fotodega meiega mälestusi jagasid. Siinkohal täname Eeva ja Liisa ema, kes saatis meile näha oma keskkooli lõpetamise hõbemedali (kahjuks ei õnnestunud tal meile esinema tulla). Veel täname Andrise vanaema, kes kirjutas toreda luuletuse, Liisa, Sveni ja Markuse ema, Eeva ja Heneriini isa (või ema?), kes jagasid mälestusi oma kooliajast. Toredad luuletused tõid meile Alina, Kennet, Annabel V ja Merilin V. Koolivormi kandsid meie klassist Melani, Kaur ja Anett.




Kõige eelneva kõrval tegelesime ka oma õppetööga. Loomulikult oli seegi seotud tihedalt teemanädalaga. Eesti keeles üritasime lugeda väga vana aabitsat, tutvusime pisut uuemate aabitsatega ja nädala lõpupoole kordasime loodusõpetuses räägitud teemat, talveunne jäämisest. Kirjutama õppisime u, ü, n ja p tähte.


Matemaatikas õppisime lahutamist ja harjutasime viie piires arvutamist.


Kunstiõpetuses lõpetasime klassipiltide joonistamise ja illustreerisime oma koolist kirjutatud töölehed.




Lisaks kõigele muule said sel nädalal lugejakleepsud Kaur, Kermo, Kati, Kennet ja Liisa. Vastajaid oleks olnud rohkem, aga kahjuks jäid vahetunnid lühikeseks ja olid sisustatud muude tegevustega.




Lõpetuseks aga ka teile enesekontrolliks samad viktoriini küsimused, millega meie tüdrukud 14 punkti teenisid. Kui julged, vasta kommentaari (copy-paste+ vastused). ;)


1. Mis aastaarv on meie kooli ees seisval kivil?


2. Kelle auks on see kivi püstitatud?


3. Missuguse linnu kujutise võttis F.G. Forselius aabitsalinnuks?


4. Missugune oli koolivorm tüdrukutel, missugune poistel?


5. Mis on praegu meie kooli ametlik nimi?


6. Kes oli Järva-Jaani Keskkooli direktor ja hiljem Järva-Jaani vallavanem?


7. Mis on meie praeguse kooli direktori nimi?


8. Kes on praegu meie kooli õppealajuhataja?


9. Kes hetkel Järva-Jaani koolis töötavatest inimestest on meie kooli vilistlased?


10. Mitmendat Järva-Jaani hariduselu aastapäeva sel aastal tähistatakse?




Jõudu! Ja mälestusterohket nädalalõppu! :)



1 kommentaar:

  1. Lugupeetud elektitsaabtasuta.blogspot.com!
    Palume mitte risustada meie klassi blogi oma reklaamidega! See on mõeldud kasutamiseks vaid meie klassile!!! Kui keegi meie vastu huvi tunneb on see meeldiv, kuid meid mitte puudutavaid kommentaare me ei vaja! Loodame mõistvale suhtumisele! Klassijuhataja ja lapsevanemad

    VastaKustuta