reede, 5. november 2010

Juba II veerand?! :)

Ja ongi käes teine veerand. Nagu kokku leppisime, siis hindeid me veel panema ei hakka, aga tihe veerand saab see sellegipoolest kindlasti olema. Juba järgmisel nädalal läheb kiire-kiireks! Aga alustame möödunud nädalast.
Nädal algas tähelepanuväärse kuupäevaga: 01.11.10!!! Aga kahjuks ei olnud see päev meil just kõige meeldivam. Nimelt oli direktor isiklikult sunnitud tulema esimese klassi üle kohut mõistma. Probleemiks oli käitumine vahetunnis. Sellest kirjutati isegi meie kooli lehes Gymka, kuidas esimese klassi lapsed vahetunni ajal nii hirmsasti jooksevad ja kisavad, et segavad suuremaid kaasõpilasi kontrolltööks kordamisel. Ning kui teda tahetakse direktori juurde viia, vabandab ta: "Aga õpetaja ju ütles, et koolis peab lõbus ka olema!" Veel oli selles artiklis kirjas: "Kui vaadata enne kaheksat saabuvaid vanemaid õpilasi, on küll selline tunne, et neil on eelmine öö vahele jäänud. Kuid, kui vaadata esimese klassi lapsi, siis on küll selline tunne, et neis lõhkeb pomm - energiapomm.
Tõsiselt palume, vahetunnis jooksvaid ja karjuvaid lapsi, kui teil on energiaülejäägid kasutage seda lehtede riisumise või õppimise peale, mitte teiste närvide välja söömisele."
No võta sa kinni! Loomulikult ei pea ma õigeks vahetunnis kisamist ja selge see, et kõik algklassi lapsed peavad viibima vahetunnis oma korrusel. Aga klassiruumi ei saa ma neid vahetunniks jätta, kuna klass vajab vahetunnis õhutamist. Käitumisest koolis räägime iga päev. Me püüame end muuta ja rahulikumalt olla. Aga kui tahta nüüd eelmainitud artiklisse rohkem süveneda, siis miks on need vanemad õpilased vahelejäänud öö näoga? Äkki on nad poole ööni arvutis olnud?! Ja miks on esimese klassi lapsed energiapommi lõhkemise nägu? Kas neil ei ole piisavalt tegevust (lehtede riisumist, õppimist)? Kusjuures on selles samas lehes välja toodud ka haridusministeeriumi seadus/ määrus, et esimeses klassis ei tohiks üldse õppida jätta... . On sellega, kuidas on, eks mõtlemisainet jagub siinkohal nii teile, meile kui ka lehe väljaandjatele. Vabandan, kui läksin pisut liiale, aga see teema riivas mind üsna valusalt. Juttu jätkuks siinkohal rohkemgi, aga pole vist kõige õigem koht selleks.
Järgnevalt püüan anda ülevaate möödunud nädalast. :)
Õppetööst:
Eesti keeles rääkisime pisut oma vaheajast. Ma ei suutnud jätta lastele kirjeldamata oma elamust nähtamatust näitusest Tartus AHHAA keskuses. Kui võimalik ja pimedust ei karda, siis soovitan soojalt sinna minna! Tuletasime meelde õpitud tähed ja kooli käitumisnormid. Tegime endale selgeks mõisted häälik ja täht - häälikuid me hääldame, tähti kirjutame ja loeme. Valelik vares Vaak õpetas meile V-tähte ja seda, et valel on lühikesed jalad. Jänes Juki õpetas meile J-tähte ja seda, et ema sõna peab kuulama ja tervislik toitumine on väga tähtis ning külmaga pole sugugi tark jäätisega liialdada. Ning täna piilusime juba hobuse Hipp'iga H-tähe poole, aga temalt õpime kombeid juba järgmise nädala alguses. ;) Veel tahan ära mainida, et lugemine on nii mõnelgi lapsel juba päris hea ja seda, kui korralikult on laps koduse lugemispala ette valmistanud on väga hästi aru saada.
Matemaatikas saime selgeks numbrid 3 ja 4 ning hulkade võrdlemise vähem/ rohkem ja arvude võrdlemise < (väiksem), > (suurem). Püüame rohkem harjutada ruudustikul orienteerumist. Soovitan võimaluse korral osta Kuma ruuduvihikuid. Need arendavad lapses väga hästi orienteerumist ruudustikul ja on vaba aja sisustamiseks hästi toredad (tean oma laste järgi). ;)
Kunstiõpetuses tutvusime Ameerikast pärit Halloweeni kombega ja meisterdasime WC-paberi rullist tonte. Lisaks sai igaüks joonistada ning jutustada oma vaheajast. Neljapäeval tegime kataloogidest volditud õunu.
Inimeseõpetuses rääkisime veelkord süvenenumalt koolis käitumisest. Klassijuhataja tunnis rääkisime ja täitsime töölehte liiklusest. Uurisin ka, millal on oodata lõpuks ometi meie Liiklusaabitsaid ja need lubati tuua järgmisel teisipäeval. Et siis on oodata külalisi politseist!
Loodusõpetuses jätkasime elusolendite teemat, täpsemalt koertest ja oma lemmikloomadest. Leidsime elusolendite tunnuseid: hingab, toitub, liigub, kasvab ja paljuneb. Taimede kohta sai selgeks, et nad on küll elus, aga ei liigu. Ja kui me hakkasime äraarvamise mängu mängima, siis selgus, et mõni inimese lemmikloom ei paljunegi, sest tal on "kerad ära võetud" (nagu poisid seda asja nimetasid). Tegin siis selgitustööd, et lemmikloomadele tehakse vahel tõesti operatsioon, et nad ei saaks järglasi, aga loomult on kõik loomad siiski paljunemisvõimelised. Oehh! :D
Õpiabist.
Kuna meil on palju lapsi õpiabis, siis püüan leida võimalusi, kuidas oleks kõige õigem või parem. Praegu sai jagatud üks suur rühm pooleks ja tegeleme vana parandusõppe põhimõtte alusel. Aga sain väheke mõtlemisainet seoses parandusõppe nime muutumisega õpiabiks ja uue õppekava eesmärgiga vähendada õpilase õpikoormust. Nimelt mõtisklen selle üle, et äkki oleks õigem õpiabi tunnis rakendada koduste ülesannete lahendamist (õpetaja järelvalve all) ja vajaka jäämiste likvideerimist? Siis ei peaks niigi lisatunnis olev laps hakkama kodus veel õppetööga tegelema. Harjutaks rohkem lugemist, laoks (mida tunnis ajapuudumisel teha lihtsalt ei jõua), seletaks läbi töövihiku või -raamatu ülesanded? Ja kui siis veel aega üle jääb, siis mängiks ja teeks töölehti?! Võite selle kohta oma arvamust avaldada (nt siin kommentaarides).
Kunstiringist.
Õpetaja palus teate edasi anda, et mitte kõik kunstiringis käivad lapsed ei ole maksnud kuutasu 25 krooni. Palun kontrollige, et see oleks tasutud.
Järgmisest nädalast.
Järmine nädal on ettevõtlusnädal ja sellega seoses on kõikidel klassidel võimalus külastada Järva-Jaani vallas tegutsevaid ettevõtteid. Transpordikulud katab vald. Meie klass läheb kolmapäeval uudistama Allar Arusalu farmi.
Ja veel eelinfot jõuludest.
1.-3.klass lähevad 22.detsembril Rakvere teatrisse vaatama etendust Väike Mukk. Sellele järgneb jõulumaa lastele. Täpsemalt saab sellest lugeda siit. Kui te soovite, et teie laps saaks sellest ettevõtmisest osa, siis ootan 205 krooni (pilet 140 krooni, sõit 65 krooni) võimalikult ruttu. Kuna läheme kolme klassiga, siis on meil pileteid ja kohti bussis kindel arv ja seega saavad kaasa need, kes toovad õigeaegselt raha. Kui olete kindel, et teie laps ei tule, siis oleks soovitav ka sellest märku anda.
Infoks: Reedel, 12.novembril on kultuurimajas isadepäeva kontsert! ;)
P.S. Saatsin täna teile lastega ka väikese küsitluse, et teada saada, kas ja kui palju te saate kätte minu poolt edastatavat infot. Mind huvitaks, kui paljud loevad blogi, kas te kasutate ka eKooli vestluste võimalust või mis moel te olete kursis oma lapse tegemistega koolis. Siinkohal veel (piinlik küll) meeldetuletus, et jõulud on tulemas ja jõuluvana tahaks kõikidele lastele kingituse tuua! Loodan, et saite vihjest aru! ;) Palun kontakteeruge, kes seda pole veel teinud! ;)
Tänan, et suutsite selle pika jutu läbi lugeda! :)
Ilusat nädalavahetust!!!

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar