pühapäev, 14. november 2010

Isadele mõeldes...

Tere ja toredat isadepäeva kõikidele isadele! Tänane sissekanne on meelega pisut hilinenud, sest täna on õige isadepäev! Sel nädalal mõtlesime tavalisest rohkem oma isadele. Lisan siia kunstiõpetuses valminud isade pildid:







NALI HABEMEGA
Masinaga isa ajab
habet ära, maja kajab.
Pardel pingsalt pläriseb,
raadio kaasa säriseb.
Visa mees on meie isa, aga habe on ka visa. Habe tagasi on homme. Tal on siuke kiuslik komme.
Ilmar Trull
Järgnevalt meie nädala tegemistest:
esmaspäeval seadsime paika eeloleva nädala plaanid. Ees ootas tihe nädal isadepäeva-, mardipäeva teemal, külalise ja külastuse ootuses. Järgnevalt siis eelnevast...
Teisipäeval käis meil külas politsei Malle Hermanson, kes kontrollis meie teadmisi liiklusest ja jagas veel õpetusi. Saime kätte ka kauaoodatud liiklusaabitsad. Veel kinkis ta igaühele helkuri, mille juures selgitas korralikult ära, kuhu ja miks helkuri kinnitama peaks. Kandkem siis kõik korralikult helkurit! Ärge häbenege ka ise helkurit kanda! ;)
Rääkisime ka mardipäevast. Sellest millal ja kuidas marti joostakse. Õige päev on mardipäeva eelõhtul ehk kui 10.november on mardipäev, siis marti joostakse 9.novembril. Sama on kadripäevaga. Mardid on enamasti mehelikud, koledad ja riietuvad tumedatesse riietesse. Mardisandid laulavad, et tuppa saada ja esinevad pererahvale laulu-, tantsu-, mõistatuste- vms-ga, et saada pisut nänni. Miks mitte väärtustada rohkem Eesti rahva kombeid ja minna koos perega marti- või katri jooksma. Kadripäev on varsti tulemas! ;) Mina igatahes võtsin sel aastal küll oma isiklike lastega ette rahvakommete tutvustamise mardijooksmise näol (jätkuks lasteaia peole). Ja päris tore oli. :D
Kolmapäeval külastasime Melani isa, Allar Arusalu farmi, ettevõtlusnädala raames. Saime väga palju teada kaasaegsest loomapidamisest. Eriti huvitav oli lüpsirobot. Nägime ka eelneval ööl sündinud vasikat. Huvitav võrdlusmoment oli uue ja vana lauda ning loomapidamise vahel. See ettevõmine oli äärmiselt tore ja meeldejääv! Aitäh Allarile veel kord! Mina isiklikult oleks võinud sinna vist terveks päevaks jääda - nii huvitav oli!
Neljapäeva õhtul oli koolis karneval muinasjututegelastega 1.-6.klassile, aga kahjuks osales seal vaid seitse last. Neist neli oli meie klassist... .
Reedel õhtul olid kõik isad oodatud kultuurimajja kontserdile. Rahvast oli üllatavalt palju. Näha sai laste joonistatud või meisterdatud portreesid ja pilte isadest, kuulata ja vaadata laste esinemisi. Lisaks oli välja kuulutatud ka "Meie papsi" valimised, kuhu oli esitatud ka ühe meie klassi lapse, Melani, isa - Allar Arusalu. Arvan, et iga lapse jaoks on ja peabki olema tema isa alati kõige parem ja tublim!
Aga kerge ülevaade ka meie möödunud nädala õppetööst:
eesti keeles on meie aabitsategelased hakanud õpetama meile kombeid. Õigemini saame nende vale või ebameeldiva käitumise põhjal teha järeldusi, kas tegemist on viisaka või ebaviisaka käitumisega. Nii saime hobuse Hipi käitumisest järeldada, et kui oled uhke ja valiv, siis võid ise õnnetuks ja üksikuks jääda.
Tigu Gabori abil saime selgeks hääliku ja tähe G. Tema käitumisest õppisime vahet tegema, missugune naljatamine on heatahtlik ja missugune pahatahtlik. Eks see vahel vajab veel selgitamist, aga selleks me ju koolis käimegi, et õppida! Kõike ei saa ju teada ja osata!? Ja ega me isegi iga kord aru saa, millal kogemata üle piiri võime minna. Eksimine on ju inimlik! ;)
Nädala lõpuks saime kõik tähed õpitud. Kahel viimasel tunnil õppisime neid imelikke võõrtähti, mida kord hääldatakse ühtemoodi, teinekord jälle teisiti. Aga eks seegi ole harjutamise küsimus. Lisaks saime teada, kui oluline on omada häid sõpru, kes sind vajadusel lohutada ja aidata suudavad ning teinekord sinust ka targemad on. Koduseks ülesandeks jäi selgeks õppida oma kodune aadress, kuna iial ei või teada, mis juhtuda võib ja oma kodu aadressi peaks iga koolilaps teadma.
Matemaatikas õppisime võrdseid võrduseid ja arvu ning numbrit 5.
Loodusõpetuses tutvusime taime, kui elusolendiga. Leidsime elusolendite tunnused, tõstsime katseks ühe klassi lille teise kohta ja tegime järelduse, et taimed ON elusolendid.
Kunstiõpetuses meisterdasime isale kingiks portree (blogi alguses ka fotol) ja valmistasime isadepäeva kaardid.
Nädal oli tihe ja teguderohke. Tore on see, et meie klass on pälvinud meeldivat tähelepanu vahetundides. Enam ei kurdeta, et esimene klass kisab ja jookseb, vaid kiidetakse, et esimene klass mängib nii tublilt ja kindlameelselt igal vahetunnil "Kes aias". :D (Kusjuures mina pole neile seda mõtet andnud!?) Isegi suuremate klasside lapsed ühinevad nendega hea meelega. :P Tublid on nad igatahes küll! Ainult vahel on vaja mõnele lapsele meelde tuletada, kus on meie korrus.
Suur tänu, et olete tublilt päkapikuga ühendust võtnud ja jõulumaale mineku osas kiirelt reageerinud!!!
Tähelepanu! 22.-28.novembril tähistame oma kooli nädalat. Olge valmis lastega koostööd tegema ja tore oleks, kui keegi vilistlastest oleks nõus ka meie ette tulema ja oma mälestusi kooliajast jagama!? Sobrage läbi oma kaltsukotid või käige ära laka peal ja otsige üles enda koolivormid. Ühel päeval ootame kõiki õpilasi koolivormides kooli! ;)
TOREDAT ISADEPÄEVA LÕPPU!!! HOIDKEM KOKKU!!!
P.S. Vabandan, et sissekanne nii õhtu peale jäi, aga see võtab päris palju aega (~2 tundi) ja pidin vahepeal oma isa, äia ja laste vanaisade juures käima!

1 kommentaar:

  1. Suured tänud blogi pidamise eest ! Nii hea on lugeda, kuidas lastel koolis läheb.

    VastaKustuta