reede, 3. september 2010

Esimene esimene september

1. septembril 2010.aastal astusin ma esimest korda lavale esimese klassi õpetajana. Abiturientide käekõrval toodi lavale 23 esimese klassi õpilast. Kuna me olime lastega omavahel juba tuttavad, siis suuremat hirmu ega ärevust polnudki. Aktusel räägitust vist ei tea lavalolijad ise küll midagi (vähemalt minul endal küll midagi kohale ei jõudnud). Direktor pidas kõnet, andis esimese klassi õpilastele aabitsad, küsis kelleks keegi saada tahab. On oodata, et meie seast sirgub palju politseinikke ja kokkasid. Veel taheti saada lasteaia õpetajaks, loomaarstiks, hobusekasvatajaks.

Peale aktust tulime traditsiooniliselt rongkäigus koolimajja. Ikka koolilipp ja direktor ees ja selle järgi esimese klassi õpilased abiturientide käekõrval ja teised klasside kaupa järel. Sel aastal oli üllatavalt ilus ja korralik rongkäik. :) Koolimaja ees kivi juures tegime pilti ja sellele järgnes klassijuhataja tund. Kuna õpilasi on palju, siis pidime selle kahes osas tegema. Lühidalt sai tutvustatud kooli kodukorda: tunnid algavad kell 8. Esimese klassi lapsed peaksid kohal olema vähemalt 10-15 minutit enne, et tunni alguseks valmis olla. Alguses võtavad "eeltööd" ikka väga palju aega. Koolis on kohustuslik kanda vahetusjalatseid ja tore oleks, kui igapäevane riietus ei oleks dressid. Need jäägu kehalise tunniks. Kehalises kasvatuses on vajalikud vahetusriided, vahetusjalatsid, vahetussokid. Peale kehalist kasvatust on võimlas võimalik end ka pesta, selleks olgu lapsel ka väike rätik kotis. Kehalise asjad võiks tuua nädala esimeseks tunniks kooli ja nädala lõpus koju viia (pesemiseks). Liiklusest sai räägitud juba suvelõpu peol. Järgigem siis ikka liikluseeskirju! Teie nõusolekul esimesel poolaastal numbrilist hindamist ei toimu. Kodustel põhjustel puudumisest peab kooli kodukorra järgi teatama klassijuhatajale ette. Kui laps puudub muul vabandaval põhjusel, siis teatage sellest kirjalikult või suuliselt klassijuhatajale. Kui laps puudub koolist kolm või rohem päevi, peaks esitama arstitõendi.

E-kooli peaks korda saama järgmisel nädalal. Aga sellegipoolest on meil päeviku täitmine kohustuslik. Siinkohal palve teile, et püüdke lapsele õpetada päeviku süsteemi. Päeviku täitmine võtab meil ikka väääääga kaua aega. Palun jälgige, et lapsel oleks täidetud nädala tunniplaan, siis saame päeviku kergema vaevaga täidetud. Alates järgmisest nädalast võtame kasutusele kergema tunniplaani, kus E tähistab eesti keelt, M matemaatikat, LO loodusõpetust, IN inimeseõpetust, MU muusikaõpetust, KK kehalist kasvatust, PAR parandusõpet, KLJ klassijuhataja tundi, KOOR koorilaulu. Klassijuhataja tunnis hakkame käsitlema liikluskasvatust. Parandusõppesse valin ma esimese veerandi või poolaasta jooksul õpilased, kes vajavad õpiabi ja saadan koju avaldused, kus saate anda nõusoleku lapse parandusõppes osalemiseks. Koorilaulu valib õpetaja laululapsi, kes peavad hästi viisi. On laulupeo aasta ja väga oluline, et meie kool saaks jätkata laulupeol osalemise traditsiooni. See kujundab ju ka kooli mainet!

Peale minu õpetavad esimeses klassis veel muusikaõpetust õp Kalli Vainula ja kehalist kasvatust õp Aili Vaasli, 1.-2. klassi kunstiringi juhendab õp Katrin Nurmetalo. Kunstiring hakkab toimuma kolmapäeviti 6.-7.tunni ajal. Kunstiringi kuumaks on 25 krooni.

Kunstiõpetuse asjad saatke kooli, siis on vajalikud vahendid õigel ajal olemas. Igal lapsel on oma asjade hoidmiseks kapis üks riiul. Kiirköitjad, liikuvad aabitsad ja kirjatehnika vihikud hoiame koolis. Kiirköitjatesse kogume täidetud töölehed.

Esimesed päevad on olnud üsna väsitavad. :D Aga eks iga asi vajab harjumist ja harjutamist.
Olgem positiivsed! Päikest sooviks väga!

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar