laupäev, 11. detsember 2010

Jõulusagin

Ohohohooo...! Jõulud on peagi käes!
Seda on näha igal pool ringi käies, sõites, inimeste käikudest ja tegemistest ja loomulikult paistab see meil eriti silma koolitoimetustes. Koolimaja on kaunistatud, klass saab iga päevaga oma meisterdatud kaunistustest jõululisemaks, vestleme talvest, päkapikkudest ja jõuludest. Igaüks üritab suure elevusega üle klassi rääkida, mida temale päkapikk tõi. Ja katsu sa neid pidurdada! Õige vaiksed on need, kellele päkapikk mingil põhjusel nänni toomata jättis. Siiski - armastan jõule, seda muinasjutulisust! Pisut vähem armastan küll seda meeletut saginat ja muret kas, kuidas või mida lähedastele kingikotti pista. Hingest tahaks midagi ise teha ja kallitele inimestele omavalmistatud kaardikesed postkasti panna, aga mingil imelikul moel ei jõua tavaliselt mõttest kaugemale... . Vist on muude asjadega rohkem tegemist. :D Siiski püüan igal aastal vähemalt mõne jõulukaardi posti pista, see tekitab sooja tunde endale ja ehk saajalegi! Võib-olla võiks meist igaüks püüda sel aastal vähemalt ühe kaardi päris posti teel saata!? Oih, unustasin end ... :D

Kõigepealt üks väike vigade parandus. Teadetes oli eelmisel nädalal märgitud, et toimub stiilinädal. Õnneks ei olnud meie klassis keegi esmaspäeva hommikul tuduriietega kooli tulnud (ja sellest stiilist otsustasin õnneks ka ise loobuda). :D Stiilinädal toimub eeloleval nädalal, 13.-17.detsembril!!! Aps oli tingitud sellest, et vaatasin küll kuulutuse üle ja jätsin endale meelde, aga kuna kuultus oli seekord natuke liiga vara üles pandud, siis ei märganud kuupäeva ja eeldasin, et üritus oleks pidanud toimuma nüüdseks möödunud õppenädalal. :D Kes soovib stiilinädalast seekord osa võtta, piilub teadete rubriiki. ;)

Järgnevalt ülevaade meie sellenädalasest õppetööst.
Nagu eelnevalt mainisin, rääkisime palju päkapikkudest. Esmaspäeval otsisime taga Anna ja Aadama vanaisa Kustas Koolissoni. Leidsime, et ta oli läinud appi Jõuluvanale laste kirju ette lugema. Leidsime aabitsast ka päris Jõuluvana aadressi ja arutasime, kuidas kirjutada kirja Jõuluvanale. Soovitasin küll pisut endast rääkida ja kingisoovidega mitte üle pingutada, aga mõnel tekkis paberile siiski vaid pikk kingituste nimekiri. :D Kontrollisin kirjavead ja andsin võimaluse igal ühel oma kiri aabitsas olevale aadressile saata (emme või issi abiga). Osad lapsed ütlesid, et neil on kiri Jõuluvanale juba saadetud! Tublid! Olen kuulnud, et siis võib varsti Jõuluvanalt vastust oodata!
Veel tutvusime päka kooli uue õpilasega, Ossiga. Esialgu arvasid kõik, et tegemist on metsseaga, aga peale saunaskäiku selgus hoopis, et Oss on tavaline siga nagu Pampki. Arutatud sai teemal, miks on vaja end pesta ja kas see ikka on nii hull kui vahel tundub.
Esmaspäevaks võiks lapsed lugeda vabalt valitud raamatut või jõulujutukesi kasvõi ajakirjadest.
Matemaatikas peaksime oskama juba üheksa piires arvutada. See tähendab, et õppisime sel nädalal arvusid ja numbreid 7, 8 ja 9. Olge head ja harjutage/ treenige arvutamist, eriti need, kes haiguse tõttu kodus on! Nädal aega puudumist on päris pikk aeg ja kui laps peale haigust kooli tuleb, on ta kohe raskustes.
Inimeseõpetuses rääkisime veel reeglitest koolis. Sel nädalal hakkasid taas kord ilmnema käitumisproobleemid meie poiste seas. Mõni asi oli juba üsna tõsine! Püüame ikka kaaslastega arvestada ja täiskasvanuid austada!
Kunstiõpetuses meisterdasime jälle jõuluehteid kaunistamaks oma klassiruumi (ja vaheaja algusest oma kodu). Tegime laest alla rippuvaid spiraale, spiraalkuusekesi ja päkapikke. Kui kuused ehitud saavad (esmapäeval), lisan siia ka pildid.
Loodusõpetuses rääkisime nende vähestega, kes kooli olid viitsinud sumbata, talvemõnudest ja kirjeldasime talve tunnuseid. Mõtisklesime, missuguse ilmaga saaks lumememme teha ning kuidas inimesed end külma eest kaitsta saavad. Üheskoos mõtlesime ka loomadele, keda me talvel metsas kohata võime (TR ülesanne lk 40-41).

Paaril päeval saime pisut harjutada ka klassinäidendit. Kuna tekst on üsna pikk, siis oleks vaja seda kodus kõvasti harjutada. Ei me ette tea, missuguseid ekstreemsusi siin veel ette tulla võib ja kui palju me enne pidu seda veel harjutada saame.
Näidendi jaoks palun kõigil neil, kellel ei ole kindlat osa, otsida kuusekese kostüüm. See võib olla lihtsalt roheline riietus või roheline tekk, kardin, lina vms ümber tõmmatud. Pange fantaasia tööle! ;) Aga loomulikult, kel aega ja viitsimist, võib teha ka nt papist või tapeedist kuusekese. Kellel aga küsimusi on, võib julgelt minuga ühendust võtta. ;)
Lisaks on üks mure... . Mul oli plaan selle veerandi lõpus korraldada lastevanematega koos klassiõhtu. Lootsin, et ehk on ka kaugemal tööl käivate isad enne jõule kodus. Aga seoses erinevate jõuludega seotud ettevõtmistega, ei õnnestu meil seda selle veerandi lõpus siiski korraldada.

Reedel olid meie klassi kangelasteks Kermo, Liseth, Sven, Melani, Kati, Markkus ja Martin, kes läbi peaaegu enda kõrguste lumehangede kooli jõudsid. Ka minul õnnestus tänu abikaasa hoolivale suhtumisele seekord kooli jõuda. Kahjuks ei suuda Järva-Jaani abivallavanem meie püüdlusi tööle jõuda mõista... .
Kallid lapsevanemad! Sellistes ilmastikuoludes ei ole lapsel kohustus kooli tulla. See pole loomulikult ka keelatud ja teie lastega tegeletakse, kui nad koolis on. Koolis viibivatel lastel on muidugi päev põnev ja eriline, aga võib-olla tasuks mõelda, kui ohutu on lapsel sellistes tingimustes kooli ja koju jõudmine. Kui lapsi puudub alla poolte, siis ka uut osa edasi ei võeta.

Nautige erakordselt ekstreemset talveilma! ;)

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar