esmaspäev, 23. september 2013

Hakkame vastutama!




Nonii, õppeaasta on käima lükatud ja õppetöö käib mõninga vaheldusega täie hooga. Tutvustan teile oma selle õppeaastaseid eesmärke: 
1. Õpilane vastutab ise oma õppimise eest! See tähendab seda, et ta ise vastutab selle eest, et päevik on täidetud ja kodused tööd tehtud.  Kui on saanud halva hinde, siis ise otsib võimalikult kiire võimaluse selle parandamiseks. 
2. Õpilane oskab kasutada abimaterjale, et leida vajalikku infot! „Abimaterjaliks” võib teinekord ka vanem olla, kuid peamine on ikka osata leida vastuseid kõige kättesaadavamatest materjalidest (õpikud, töövihikud, vihikud konspektidega). 
Neid põhimõtteid tutvustasin lastele kohe esimesel koolipäeval ja oleme üritanud neid ka järgida. Siiski on mõningad asjad, mis veel kipuvad logisema. Nimelt on mõnel vihikute süsteem puhta sassis. Palun kontrollida üle, et vihikud on olemas ja pealkirjastatud (ka õigesti). Lisan eKooli täpsema juhendi vihikute täitmise ja vormistamise kohta. 
Eesti keeles on kolm vihikut: 1) Harjutused I, 2) Harjutused II (ühed minu, teised enda käes) ja 3) Etteütlused. Loovtööd. (Enda käes ainult vigade paranduse või loovtöö tegemise ajal.) Matemaatikas on kasutusel kaks õhemat kaustikut. Kui üks on õpetaja käes, siis teist saab kasutada. Inglise keeles on kaks vihikut: üks kolmetulbaline sõnade jaoks (Dictionary) ja teine harjutuste ja reeglite jaoks (English). Loodusõpetuses on üks jooneline või ruuduline vihik konspekteerimiseks. 
Kooli palun tuua ka töölehtede mapi, kuhu koguda õppeaasta jooksul täidetud töölehed, tunnikontrollid ja kontrolltööd. Igapäevaselt peab õpilasel kaasas olema vähemalt kaks harilikku (tunni ajal pole aega teritada!), tindipliiatsid (veel ei kirjuta pastakaga), kustukumm, teritaja, joonlaud!!!, käärid ja pulgaliim.
Kunstiõpetaja poolt sain vajalike töövahendite ja materjalide nimekirja juba ammu, kuid kogemata on see edastamata jäänud. Teen seda nüüd, sest parem hilja kui üldse mitte.  Joonistusplokid (A3, A4), värvilised paberid, guašid, akvarellid, erinevas suuruses pintslid (nii guašidele kui akvarellidele), PVA liim, värvilised pliiatsid, viltpliiatsid, õlipastellid, plastiliin. 
Kodunduse jaoks on tüdrukutel vajalikud põll, pearätt või patsikumm, käterätik, retseptist lähtuvalt vajalikud toiduained. Käsitööks peaks valmis varuma kudumiseks sukavardad, lõng, sukanõel, heegeldamiseks heegelnõel, lõng, õmblemiseks erinevat tooni kangaid või kangajääke, niidid, nõelad, nööpnõelad, teravad (riide)käärid, tikkimiseks nõelad, mulinee või iiris, jute riie, viltimiseks villaloor ja võimalusel viltimisnõel, meisterdamiseks värvilised paberid, lainepapp, PVA liim, käärid ja täitematerjal (vatt, vatiin vms).
Nagu aru olen saanud, siis kodunduse tunnid on väga oodatud ja pakuvad tüdrukutele palju uut ja huvitavat. :)

Sügiskuu on ettevõtmiste poolelt suure hoo sisse saanud. Esmaspäeval, 16.septembril toimus ülekooliline kohaliku omavalitsuse valimiste simulatsioonimäng. Päev oli täis põnevust ja lapsed läksid mänguga hästi kaasa. Väiksemad suisa nii, et järgmisel päeval oli vaja korralikku selgitustööd teha, et tegemist oli siiski vaid mänguga ja nad tegelikult ei saa endale tahvelarvuteid... . 
Reedel, 20.septembril oli meil temaatiline klassiõhtu „Tere, sügis!” Organisaatorid olid väga tublid ja klassiõhtu tore ning sisutihe. Aitäh Anett, Heneriin, Annabel, Kennet, Markkus, Martin ja Kristi.
Sellel nädalal on koolis sügise tervituseks iga päev mingi aedvilja maitsmise päev. Esmaspäeval porgandipäev, teisipäeval kõrvitsapäev, kolmapäeval matka- ja keskkonnapäev, neljapäeval õunapäev ja reedel ühepajatoidupäev. Igal teemapäeval võib kaasa võtta erinevaid variante nendest aedviljadest, nt kõrvitsasalatit, pirukaid, moose või lihtsalt toorelt näksimiseks. Ühepajatoidupäeval võib kaasa võtta kõikvõimalikke aedvilju (kapsaid, peete, kaalikaid jm).
Selle nädala teisipäeval läheme oma klassiga Tartu Tähetorni kinnistamaks loodusõpetuses õpitud taevatarkusi ja tutvuma planeetide maailmaga. 
Kolmapäeval on ülekooliline matka- ja keskkonnapäev. Sel päeval läbitakse klasside kaupa erinevaid õpitubasid, kus on õpetajateks oma ala spetsialistid. Alustame matkatarga õpitoast. Sealt edasi loodusfoto, helikarpide ja keskkonna õpitubadesse. Lõunapausi järel läbime taaskasutamise, jäätmete sorteerimise ja taimetarga õpitoad. Päeva lõpetame orienteeruvalt kella 14.30ks vanatehnika varjupaigas viktoriiniga.

Infokorras edastan teavet, et alates 3.oktoobrist alustab taas õpetaja Katrin Nurmetalo käe all kunstiring. Kuu osavõtumaks on 1.50€, mis kulub töövahendite peale. Kunstiringi töödega osaletakse väga paljudel erinevatel loomekonkurssidel, kust on saadud märkimisväärseid kohti.

Veel on võimalus kuni 25.septembrini registreeruda õp Aili juures Paide-Türi rahvajooksule. Osavõtumaksu ja transpordi kompenseerib vald. Loodan aktiivsele osavõtule 4.klassi õpilaste hulgast!

Ja viimasena saan rõõmsalt teatada, et osaleme sel õppeaastal Suitsuprii klassi programmis. Täpsemalt saate lugeda siit ja infolehe vanematele lisan eKooli.

Taaslugemiseni!
P.s. Väga kõvasti ei julge välja hüüda, aga esialgne plaan on sel aastal korra kuus blogisse kirjutada... . Eks näis, kuidas õnnestub vastutada tegudega oma sõnade eest. ;)