laupäev, 20. oktoober 2012

Esimesest veerandist

Tere, kallid lugejad! Alustan suurte vabandustega, et pole pikka aega midagi kirjutanud. Mõtetes olen küll olnud teiega, aga aega kirjutamiseks pole lihtsalt leidnud. Blogi pidamisest loobuda aga sellegipoolest mõttes pole. Samas ei julge mingeid kindlaid lubadusi enam jagada.
Aga asume siis asja juurde! Esimene veerand möödus linnutiivul. Tegemisi oli lisaks õppetööle igal nädalal. Eile saime võrratu elamuse veerandi lõpu puhul külla kutsutud barokk-kontserdist "Külla kuningale". Kontsert oli üles ehitatud mõeldes sihtgrupile, 1.-6.klassi õpilastele ja lasped kuulasid suure huviga. 
Viimasel nädalal prooviti koolis kohviku pidamist. See läks lastele nii hästi peale, et tasus topeltproovimist. Usun, et kohvikupidajad said julgust ja indu juurde ja saame kohvikut nautida edaspidigi. 
Oktoober on raamatukogukuu ja 20.oktoobril tähistatakse igal aastal ettelugemispäeva. Kuna seekord oleme sel päeval juba vaheajal, siis tähistasime neljapäeval ettelugemispäeva raamatukogus. Raamatukoguhoidjad Malle ja Tiiu lugesid meile katkendeid Aino Perviku lasteraamatutest, kuna temal täitus sel aastal 80.eluaasta.
Neljapäeval toimus ka õpetajate tuletõrjealase koolituse kinnistamiseks evakuatsiooni õppus. Kõik toimis päris hästi. Terve kooli jõudis välja 3 minutiga.
8.-12.oktoobril oli leivanädal. Saime maitsta erinevaid leiva- ja saiatooteid. Veel käis meil külaline karjääripäeva puhul, kellega mängisime uusi ja huvitavaid mänge. Mängude eesmärgiks oli julgeda inimesega suheldes vaadata talle silma ja osata leida igaühes midagi head ning talle seda ka öelda. Õpetati märkama iseennast ja end ümbritsevaid inimesi, mis on elus üks väga oluline oskus!
1.-5.oktoobrini oli koolis stiilinädal. Sõjaväe laikude päeval osalesid meil Martin, Kristi, Merilin S, Melani ja Ines. 80ndate Rocki-meeleolu lõid Merilin S, Ines ja Melani. Linaseid ja rahvuslikke riideid kandsid Anett, Kristi, Melani, Merilin S ja Kati. Dressid oli vist kõige lihtsam stiil ja sellest võttis osa pool klassi: Kristi, Merilin S, Melani, Anett, Ines, Markus, Andris, Martin, Markkus ja Kennet. Kuna pidulike riiete päev oli õpetajate päeval, siis mul arvestus puudub. 
Õpetajate päeval toimus väike pidulik aktus, millele järgnesid tunnid noorte asendusõpetajatega. Meie klassis oli õpetajaks Janar Valge. Tagasiside mulle ei olnud kuigi meeldiv, sest taas kord selgus, et ilma oma õpetajata viisakalt ja töiselt olla ei osata. :(
Septembris toimus sügise alguse puhul traditsiooniline matkapäev. Seekord sai matk alguse Ökokrati matkaraja avamisega, mille järel iga klass suundus järgmistesse matkaraja punktidesse, kus oli vaja lahendada ülesanne. Matka lõpuks koostas iga klass plakati, kus oli vaja kirjeldada matkarajal tähelepandut. Täpsemalt saate matkaradade kohta uurida siit: www.okokratt.ee/jarvajaani

Järgnevalt natuke infot, kuidas oma last õppimisel toetada. Kolmanda klassi õpilane hakkab õppimisel juba iseseisvuma. Siiski vajab ta veel natuke tuge ja kindlasti peaks alles jääma kontroll, kas ikka on kõik korralikult õpitud ja asjad kotis. Pean väga oluliseks päeviku täitmist ja seega palun teilgi, head lapsevanemad, kontrollida päevikut ja anda sellest märku oma allkirjaga. Nädala tunniplaan peaks olema ette täidetud kasutades õppeainete lühendeid (eesti k, matem, ingl, in õp, loodusõp, muusika, kunstiõp, tööõp). Õpilaspäevikus on ka lastevanemate andmete koht, mille palun ära täita (kellel veel täitmata).
Hinnete parandamiseks, konsultatsiooniks ja järelvastamiseks on esmaspäeval 6.tund. Kuna meie klassis kasutatakse ekooli aktiivselt, siis eeldan, et kodudes on hinnete üle kontroll olemas. Seega palun jälgida ja kontrollida, et kõik puudulikud või esitamata tööd (!) oleks parandatud. Kui kellelgi on ekooli kasutamisel raskusi, siis võin saata koju hinnetelehti, kui olete sellest mulle märku andnud. Teie lapsed on juba ka nii suured, et neil võiks endal olla ekooli juurdepääs.
Kindlasti on osadel vanematel inglise keele õppimise abistamisel raskusi. Esimesel veerandil läbisime suulise eelkursuse, mille põhirõhk oli inglise keele häälikute kuulmine, ära tundmine ja õige hääldamine. Õppisime tundma kõiki häälikuid, et edaspidi nende abil õppida sõnade hääldusi. Nende märkide õppimisel on abistav materjal õpikus lk 109-110.
Üheks tõsisemaks mureks on asjade puudumine ühe nädalatunniga ainetes. Palun aidake lapsel kontrollida, et inimeseõpetuse ja loodusõpetuse asjad saaks ka kindlasti kotti. 
Kirjutamisel kasutame tindipliiatsit (eelistatavalt sinist). Igaks juhuks võiks ka neid olla pinalis rohkem kui üks, sest need tühjenevad või kaovad ära. Töövihikut täidame hariliku pliiatsiga ja seal ei ole lubatud kasutada tindipliiatsit. Vihikusse ja töölehtedele kirjutame tindipliiatsiga.
Palun vanemate abi käekirja kontrollimisel. Juba praegu, 3.klassis, on paari poisi käekiri muutunud kohati suisa loetamatuks. Abinõuna võtan nende puhul kasutusele uuesti kirjalehed (palun mõistvat suhtumist).
Veel on meil mure kahe-kolme poisiga, kes ei taha koolis kanda vahetusjalatseid vaid eelistavad käia sokkis. Loobusin juba igapäevasest küsitlemisest, kus on vahetusjalatsid, kuid sellenädalane evakueerimisõppus tegi ärevaks nii minu kui poisid. Kui ma ei oleks eelnevalt õppusest teadnud, oleks poisid pidanud koolist väljuma sokkis nii õppuse kui tegeliku ohu korral, iga ilmaga. Vahetusjalatsite mure on ka kehalise kasvatuse õpetajal, sest lapsed käivad võimlas poriste jalatsitega väites, et need on kehalise jalatsid. Kui kehalise jalatseid on kasutatud õue tunnis, siis ei saa nendega siseruumi minna.

Ja lõpuks esimese veerdandi kokkuvõtted. :) Meie klassis oli esimesel veerandil kolm viielist õpilast: Melani, Merilin V ja Kennet. Nelja-viielisi õpilasi oli 14. Käitumist ja hoolsust ei pea uue õppekava järgi enam igal veerandil hindama, seega kasutasin seda võimalust. Olen tulemustega rahul, kuigi kahju on, et paaril õpilasel on hinne nõrgem vaid hooletuse tõttu. Kokkuvõttes oleme siiski päris tublid ja toredad! :)  Püüdke leida vaheajal aega lapsega koos olemiseks ja midagi ühiselt ette võtta! ;)

P.s. Läheme Kilplala jõulumaale 18.detsembril. Kuna seal soovitakse ettemaksu, siis palun võimalusel tuua piletiraha 10 € esimesel vaheajajärgsel nädalal. Bussiraha selgub hiljem.

Mõnusat vaheaega!