teisipäev, 28. detsember 2010

Meie jõulunädal


Nonii... Jõulude rutt on möödas ja alles nüüd õnnestus saada arvuti ligi. Loodan, et teil kõigil olid ilusad jõulupühad ja lahke Jõuluvana.


Väike tagasivaade meie klassi jõulunädalale:

Esmaspäeval toimus advendihommik 1.-3.klassile. Samal päeval sai nii osta kui müüa jõululaadal. Kahjuks oli osalejaid üsna vähe. Siiski oli meie klassist koguni neli müüjat! Tore oli see, et vaid kaks neist jõudis ka müügiletini, kuna teistelt osteti kogu kraam vahetunni alguses juba klassis ära. :) Panin tähele ka seda, et ei müüjad ega ostjad (1.klassist) osanud veel rahaga ümber käia. Eks me alles hakkame seda õppima ka.

Päeva lõpus vaatasime 2. ja 3. klassiga ühiselt "Lepatriinude jõulusid".


Teisipäeval pidasime kultuurimajas jõulupidu. Iga klass esines oma näidendiga, üles astusid ka kooli töötajad "Tsirkuse" kavaga, laulsime, mängisime ja külas käis Jõuluvana.


Kolmapäeval külastasime Rakvere teatrit, kus vaatasime toredat lugu "Väikesest Mukist". Etenduse lõpus tulid lavale kolm tarka, kes olid Jõuluvana eelkäijad. Nad jagasid igale lapsele kingituse ja kaardikese, millele oli vaja leida jõulumaa nurgakestest kingituste kleepsud. Lisaks oli igaühel oma soovi järgi võimalus meisterdada kaarti või jõuluehet, otsida aaret, mängida võlumängu, lasta näomaalingut teha jpm. Usun, et lastel oli tore ja meeldejääv päev. :)


Neljapäeval toimus koolis jõulujumalateenistus, pidulik veerandilõpu aktus, kus tehti kokkuvõtteid teisest veerandist. Viielised ja nelja-viielised said tunnistused direktorilt ning päris paljud lapsed said Terve lapse šokolaadi. Meie klassis olid selle välja teeninud Kaur, Kati, Heneriin, Eleonora ja Kermo. Aktusele järgnes klassijuhataja tund. Lõbusama meeleolu loomiseks ootasid laudadel lõbusad näokesed. :)



Igaüks sai jõulutunnistuse, kus seekord hindasin mina laste oskusi nägudega (seletused tunnistusel) ja lisasin omapoolse sõbraliku soovituse, millele laps võiks rohkem tähelepanu pöörata. Selleks, et vaheajal arvutamine ja lugemine meelest ära ei läheks, jagasin lastele ka arvutamise-värvimise töölehed ning lugemisvara nimekirja. Lugemisvaras on raamatud, mille kohta saab täita ka Jõuluvana poolt toodud lugemispäevikut. Teisel poolaastal peaks esimese klassi laps lugema sellest nimekirjast vähemalt viis raamatut. Selleks, et nimekiri ära ei kaoks, soovitan selle kleepida päevikusse. Kui raamat on loetud ja lugemispäevik selle kohta täidetud, siis peaks ta selle tooma hindamiseks õpetajale. Kui laps on nimekirjas toodud raamatu juba varem läbi lugenud, täidab ta selle kohta lugemispäeviku ja saab selle eest hinde. Kui laps loeb läbi raamatu, mida selles nimekirjas pole, siis saab ta täita lugemispäeviku lõpus lisalugemise lehed. Igaks juhuks pööran tähelepanu sellele, et see lugemispäevik on mõeldud 1.-4.klassile, (mitte ainult 1.klassile).

Veel jagasin lipikutel III veerandi kahe esimese päeva tunniplaani, mille lisan igaks juhuks ka siia. Kuna see võib veel muutuda, siis palun päevikut seekord mitte ette täita.


Esmaspäeval, 10.01.2011: 1. muusika 2. matemaatika 3. eesti keel 4. kunstiõpetus 5. kunstiõpetus 6. koor


Teisipäeval, 11.01.2011: 1. matemaatika 2. eesti keel 3. eesti keel 4. kehaline kasvatus 5. õpiabi


Kehalises kasvatuses on kolmandal veerandil vajalikud suusad!








pühapäev, 19. detsember 2010

Paanikaks pole põhjust!

Väike selgitus puudumiste kohta. Kui teie laps puudub koolist, siis näitab ekool automaatselt põhjuseta puudumist nii kaua kuni õpetaja märgib põhjuse, miks õpilane puudus. Ekstreemsed ilmastikuolud (lumetorm, liiga madal õhutemperatuur) on mõjuvad põhjused koolist puudumiseks. Siiski palun võimaluse korral kirjutada ekooli puudumistõend, siis on mul pisut lihtsam puudumise põhjust lisada. Kui teie laps pole muudel põhjustel (haigus) puudunud, siis märgin sel puhul E, mis tähendab tegelikult kooli esindamist. See on vajalik nn "tervise šokolaadi" arvestuse pidamiseks. Selle saab laps, kes pole poolaasta jooksul tervislikel põhjustel puudunud.

Jõulud peagi käes on!

Jõulusagin on täies hoos. Nii palju on jooksmisi ja tegemisi, et pole lihtsalt jõudnud varem blogida. Aga nüüd on viimane aeg teile eelolevast nädalast teada anda.

Esmaspäev algab I-III klassil advendihommikuga. Lisaks on homme võimalus osta või müüa jõulumüügil, mis toimub vahetundide ajal kooli fuajees. Kes soovib, võib küpsetada, meisterdada jõulukaarte või väikseid meeneid, mis sobiksid jõulukingiks sõbrale ning neid siis homme müüa. ;)
Esialgu oli plaan võõrustada ka sõpru lasteaiast, kuid kahjuks nende tiheda prooviplaani tõttu pole see võimalik. Ja seega lükkub see plaan uue veerandi algusesse. Siis püüame neile esitada ka oma jõulunäidendi nende osatäitjatega, kes ei saa jõulupeol esineda. (Pidin tegema valiku.)

Teisipäeval kell 11.00 on algklasside jõulupidu kultuurimajas. Hommikul toimub tunniplaani järgi kolm esimest tundi. Kehalise kasvatuse õpetajaga on räägitud, et sel päeval ei pea olema kehalise riideid ja mängitakse selliseid mänge, mis ei pane higistama ega riku riideid.

Kolmapäeval koguneme koolimajja kella 9.00-ks. Siis saame koolis kõhud täis süüa, et kell 9.30 välja sõita Rakvere teatrisse. Need, kes tulevad hommikul bussiga, saavad aega parajaks teha oma klassis (minuga koos). Kell 11 algab etendus "Väike Mukk", mis kestab umbes tund aega. Sellele järgneb jõulumaa, kus on ka Jõuluvana ja jagatakse kingitusi. Tegevused toimuvad kõik siseruumides. Tagasi jõuame orienteeruvalt kell 14.30.

Neljapäeval toimub pidulik veerandi lõpu aktus ja klassijuhataja tund. Lapsed saavad tunnistused ja algab pikk talvepuhkus. Taas kohtume juba uuel aastal, 10.jaanuaril 2011!
23.detsembri õhtul kell 19.00 on kõik lapsed ja vanemad oodatud ka kultuurimajja jõulukontserdile.

Meie kooli kodukorra ja üldiste viisakusreeglite kohaselt kanname pidulikel üritustel pidulikku riietust!


Järgnevalt aga meie möödunud nädala tegemistest.
Eesti keeles lugesime ja vestlesime sellest, kuidas Päka kooli tegelased jõuludeks valmistuvad. Õppisime selgeks klassi jõululaulu ja mõned jõulusalmidki. Lisaks harjutasime oma Punamütsikese näidendit.
Kirjatähtedest oskame nüüd kirjutada a, d, e, i, l, m, n, o, p, u, õ, ä ö, ü-d.

Matemaatikas õppisime selgeks arvu ja numbri 10 ning harjutasime kümne piires liitmist ja lahutamist. Selge peaks olema ka reegel: summa ei muutu, kui muudame liidetavate järjekorda. Õppisime lahendama ka tekstülesandeid. Küsimusele tõmbame punase joone alla, andmetele, mille järgi saame küsimusele vastuse leida, tõmbame sinise joone alla. Vastus tuleb eraldi välja kirjutada.

Kunstiõpetuse tunnis meisterdasime jõulukaarte.

Kolmapäeval käisime külas lasteaia koolirühmal kasvataja Ingridil ja Larissal. Kuulasime laste laule ja luuletusi, vaatasime lasteia jõulukaunistusi ja uudistasime juurdeehitust. Jääme sõpru vastukülaskäigule koolimajja ootama!

Päkapiku kontor töötas samuti sel nädalal täie hooga ja siinkohal tahab päkapikk tänada Eeva, Liisa ja Melani emasid, kes aitasid päkapikul kaks suurt esilekerkinud probleemi lahendada!!!

laupäev, 11. detsember 2010

Jõulusagin

Ohohohooo...! Jõulud on peagi käes!
Seda on näha igal pool ringi käies, sõites, inimeste käikudest ja tegemistest ja loomulikult paistab see meil eriti silma koolitoimetustes. Koolimaja on kaunistatud, klass saab iga päevaga oma meisterdatud kaunistustest jõululisemaks, vestleme talvest, päkapikkudest ja jõuludest. Igaüks üritab suure elevusega üle klassi rääkida, mida temale päkapikk tõi. Ja katsu sa neid pidurdada! Õige vaiksed on need, kellele päkapikk mingil põhjusel nänni toomata jättis. Siiski - armastan jõule, seda muinasjutulisust! Pisut vähem armastan küll seda meeletut saginat ja muret kas, kuidas või mida lähedastele kingikotti pista. Hingest tahaks midagi ise teha ja kallitele inimestele omavalmistatud kaardikesed postkasti panna, aga mingil imelikul moel ei jõua tavaliselt mõttest kaugemale... . Vist on muude asjadega rohkem tegemist. :D Siiski püüan igal aastal vähemalt mõne jõulukaardi posti pista, see tekitab sooja tunde endale ja ehk saajalegi! Võib-olla võiks meist igaüks püüda sel aastal vähemalt ühe kaardi päris posti teel saata!? Oih, unustasin end ... :D

Kõigepealt üks väike vigade parandus. Teadetes oli eelmisel nädalal märgitud, et toimub stiilinädal. Õnneks ei olnud meie klassis keegi esmaspäeva hommikul tuduriietega kooli tulnud (ja sellest stiilist otsustasin õnneks ka ise loobuda). :D Stiilinädal toimub eeloleval nädalal, 13.-17.detsembril!!! Aps oli tingitud sellest, et vaatasin küll kuulutuse üle ja jätsin endale meelde, aga kuna kuultus oli seekord natuke liiga vara üles pandud, siis ei märganud kuupäeva ja eeldasin, et üritus oleks pidanud toimuma nüüdseks möödunud õppenädalal. :D Kes soovib stiilinädalast seekord osa võtta, piilub teadete rubriiki. ;)

Järgnevalt ülevaade meie sellenädalasest õppetööst.
Nagu eelnevalt mainisin, rääkisime palju päkapikkudest. Esmaspäeval otsisime taga Anna ja Aadama vanaisa Kustas Koolissoni. Leidsime, et ta oli läinud appi Jõuluvanale laste kirju ette lugema. Leidsime aabitsast ka päris Jõuluvana aadressi ja arutasime, kuidas kirjutada kirja Jõuluvanale. Soovitasin küll pisut endast rääkida ja kingisoovidega mitte üle pingutada, aga mõnel tekkis paberile siiski vaid pikk kingituste nimekiri. :D Kontrollisin kirjavead ja andsin võimaluse igal ühel oma kiri aabitsas olevale aadressile saata (emme või issi abiga). Osad lapsed ütlesid, et neil on kiri Jõuluvanale juba saadetud! Tublid! Olen kuulnud, et siis võib varsti Jõuluvanalt vastust oodata!
Veel tutvusime päka kooli uue õpilasega, Ossiga. Esialgu arvasid kõik, et tegemist on metsseaga, aga peale saunaskäiku selgus hoopis, et Oss on tavaline siga nagu Pampki. Arutatud sai teemal, miks on vaja end pesta ja kas see ikka on nii hull kui vahel tundub.
Esmaspäevaks võiks lapsed lugeda vabalt valitud raamatut või jõulujutukesi kasvõi ajakirjadest.
Matemaatikas peaksime oskama juba üheksa piires arvutada. See tähendab, et õppisime sel nädalal arvusid ja numbreid 7, 8 ja 9. Olge head ja harjutage/ treenige arvutamist, eriti need, kes haiguse tõttu kodus on! Nädal aega puudumist on päris pikk aeg ja kui laps peale haigust kooli tuleb, on ta kohe raskustes.
Inimeseõpetuses rääkisime veel reeglitest koolis. Sel nädalal hakkasid taas kord ilmnema käitumisproobleemid meie poiste seas. Mõni asi oli juba üsna tõsine! Püüame ikka kaaslastega arvestada ja täiskasvanuid austada!
Kunstiõpetuses meisterdasime jälle jõuluehteid kaunistamaks oma klassiruumi (ja vaheaja algusest oma kodu). Tegime laest alla rippuvaid spiraale, spiraalkuusekesi ja päkapikke. Kui kuused ehitud saavad (esmapäeval), lisan siia ka pildid.
Loodusõpetuses rääkisime nende vähestega, kes kooli olid viitsinud sumbata, talvemõnudest ja kirjeldasime talve tunnuseid. Mõtisklesime, missuguse ilmaga saaks lumememme teha ning kuidas inimesed end külma eest kaitsta saavad. Üheskoos mõtlesime ka loomadele, keda me talvel metsas kohata võime (TR ülesanne lk 40-41).

Paaril päeval saime pisut harjutada ka klassinäidendit. Kuna tekst on üsna pikk, siis oleks vaja seda kodus kõvasti harjutada. Ei me ette tea, missuguseid ekstreemsusi siin veel ette tulla võib ja kui palju me enne pidu seda veel harjutada saame.
Näidendi jaoks palun kõigil neil, kellel ei ole kindlat osa, otsida kuusekese kostüüm. See võib olla lihtsalt roheline riietus või roheline tekk, kardin, lina vms ümber tõmmatud. Pange fantaasia tööle! ;) Aga loomulikult, kel aega ja viitsimist, võib teha ka nt papist või tapeedist kuusekese. Kellel aga küsimusi on, võib julgelt minuga ühendust võtta. ;)
Lisaks on üks mure... . Mul oli plaan selle veerandi lõpus korraldada lastevanematega koos klassiõhtu. Lootsin, et ehk on ka kaugemal tööl käivate isad enne jõule kodus. Aga seoses erinevate jõuludega seotud ettevõtmistega, ei õnnestu meil seda selle veerandi lõpus siiski korraldada.

Reedel olid meie klassi kangelasteks Kermo, Liseth, Sven, Melani, Kati, Markkus ja Martin, kes läbi peaaegu enda kõrguste lumehangede kooli jõudsid. Ka minul õnnestus tänu abikaasa hoolivale suhtumisele seekord kooli jõuda. Kahjuks ei suuda Järva-Jaani abivallavanem meie püüdlusi tööle jõuda mõista... .
Kallid lapsevanemad! Sellistes ilmastikuoludes ei ole lapsel kohustus kooli tulla. See pole loomulikult ka keelatud ja teie lastega tegeletakse, kui nad koolis on. Koolis viibivatel lastel on muidugi päev põnev ja eriline, aga võib-olla tasuks mõelda, kui ohutu on lapsel sellistes tingimustes kooli ja koju jõudmine. Kui lapsi puudub alla poolte, siis ka uut osa edasi ei võeta.

Nautige erakordselt ekstreemset talveilma! ;)

reede, 3. detsember 2010

Väike segadus

Tere!

Klassijuhataja puudumise tõttu on see nädal vist tekitanud palju segadust, s.h. eKoolis sissekannete puudumine. Igatahes minul täna tööle naastes tekkis küll väike paanika. Aga eks see käi asja juurde. Kuigi mind ennast sel nädalal ei olnud, püüan anda väikese ülevaate meie klassi sellenädalastest tegemistest.
Eesti keeles sattus kogemata kombel advendiaja alguse asemel mardipäev taaskäsitlusse, aga eks kordamine ole tarkuse ema. Samuti juhtus inimliku eksimuse tõttu Õudne jutt natuke valele ajale, aga pole hullu, elame üle! ;) Täna saime siiski enne teise advendi algust arutleda selle üle, mis on advent ja miks peaks sel ajal natuke rohkem oma käitumist jälgima. Õppisime selgeks ka vahva luuletuse lumemehest, mille proovime esmaspäevaks ka kodus pähe õppida - on üks salm jõuluvanale lugemiseks varukast võtta! ;) Samuti viskasime pilgu peale erinevatele ametitele. Mõistatasime ja lugesime, kelleks keegi meie aabitsasõpradest saada tahaks.
Kirjatähtedest lisandusid õpitutele m, o, õ ja ö. Leppisime kokku, et nüüdsest võib kirjatöödes nt matemaatikas, päevikus vm kasutada õpitud kirjatähti (nt Ku: niiT, nõEL). Ja selge on see, et kirjatehnikas kirjutamegi ainult kirjatähtedes.
Matemaatikas olid lapsed nii tublid, et jõudsid selgeks teha liitmise ja lahutamise seosed, tudma õppida arvusid ja numbreid 6 ja 7, üle vaadata nädalapäevad ja kõike seni õpitut juba kordamagi hakata. Esmaspäevaks jäi neil selgeks õppida kõik nädalapäevad ja orienteeruda nädalapäevade järjekorras.
Kunstiõpetuses sai alguse jõulukaunistuste meisterdamine. Aknakaunistuseks sai tehtud jõulupallikesed ja seina hakkavad ilustama ja kommipäkapikkudele meie tegemistest muljetama klassipäkapikud. Klassipäkapikkudele tuleb abiks täna loetud teksti järgi heateotähekeste sein, kuhu hakkame lisama tublide heategude eest oma nimega hõbe- või kuldtähekesi.
Neljapäevases tunnis sai iga laps omal valikul joonistada jõulupildi. Esmaspäeval on vaja kaasa võtta niit ja nõel, siis saame veel jõulukaunistusi meisterdada.
Inimeseõpetuses sai veelkord üle vaadatud kooli teema. Iga laps sai kujundada oma kooli mütsi. Kes teab, võibolla kunagi saab kellegi idee ka realiseeritud!?
Järgmisel nädalal loome veel rohkem jõulumeeleolu, sest jõulud lähenevad ju iga päevaga! Enne veerandi lõppu on plaanis ka klassiõhtu lastevanematega. Kuupäeva täpsustan järgmise nädala sissekandes!
Toredat jõuluootust kõigile!